dilluns, 10 de febrer del 2014

La Generalitat assessora titulats universitaris que volen marxar a treballar a l'estranger

La Generalitat assessora titulats universitaris que volen marxar a treballar a l'estranger

El Servei d’Acompanyament al Reconeixement Universitari (SARU) orienta des de fa més de tres anys les persones que volen homologar els seus títols acadèmics emesos fora de Catalunya
 
La majoria dels usuaris són dones originàries de Llatinoamèrica residents al nostre país, en situació d’atur i diplomades en ciències socials i jurídiques
La Generalitat de Catalunya assessora cada vegada més universitaris autòctons o originaris d’altres països amb títols acadèmics emesos aquí que volen marxar a treballar i viure a l’estranger. Així ho posa de manifest l’últim balanç d’activitat delServei d’Acompanyament al Reconeixement Universitari (SARU) en actiu des d’abril de 2010 i ubicat a la Via Laietana de Barcelona.
 
Amb més de tres anys en funcionament, el SARU ha atès gairebé 18.000 consultes, el 75 % de les quals sobre homologacions de títols obtinguts fora del nostre país. Això respon a la necessitat d’una part important de la població immigrada a Catalunya en possessió de diplomes universitaris que cal convalidar per poder exercir la seva especialitat. No obstant, recentment es constata una demanda creixent, tot i que encara incipient (77 consultes), d’assessorament per poder treballar a l’estranger.
 
La resta de consultes tenen a veure amb estudis complementaris, orientació laboral, informació general i reconeixement professional. El perfil d’usuari del SARU respon a una dona llatinoamericana en situació d’atur, de menys de 30 anys, amb més de tres anys de residència a  Catalunya i que pretén homologar una titulació de ciències socials i jurídiques. Destaquen de major a menor els col·lectius d’origen colombià, peruà, veneçolà, argentí, marroquí, equatorià o italià, entre molts altres.
 
Més enllà de les consultes, el servei també gestiona expedients per agilitzar els tràmits d’homologació i reconeixement professional, competència de l’Administració de l’Estat. Des de 2010 s’han obert 2.318 casos, és a dir, una de cada vuit consultes rebudes. En paral·lel, s’ha dut a terme una trentena de sessions formatives arreu de Catalunya per donar a conèixer el SARU entre professionals de l’àmbit migratori i usuaris potencials, amb prop d’un miler d’assistents.
 
El SARU és fruit d’un conveni de col·laboració entre els departaments de Benestar Social i Família; Empresa i Ocupació; Economia i Coneixement; el Ministeri d’Educació; la Fundació “la Caixa” i l’Associació Atlàntida. Es tracta d’un servei que informa, assessora i acompanya les persones en el procés de reconeixement acadèmic dels seus títols universitaris, de manera personalitzada. També orienta laboralment als usuaris i els deriva cap als organismes competents com el Servei d’Ocupació de Catalunya o bé cap als serveis de primera acollida, si s’escau. Així mateix, explica els tràmits necessaris per acreditar titulacions universitàries obtingudes o homologades a l’Estat espanyol.
 
Els beneficiaris del SARU poden ser els ciutadans residents a Catalunya en situació administrativa regular que posseeixen un títol universitari emès per una universitat estrangera o amb titulacions universitàries emeses o homologades al nostre país i que hagin de tenir efectes a l’estranger, davant la possibilitat d’un trasllat de residència.
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada