diumenge, 31 de març del 2013

10 MOTIUS PER ESTAR A LES XARXES SOCIALS



10 MOTIUS  PER ESTAR A LES XARXES SOCIALS


Les raons per les associacions i entitats per estar presents a les xarxes socials són moltes, però a continuació en destaquem 10, a tenir en compte, per convèncer els més reticents a fer el salt cap al món de la comunicació 2.0.

1. Estar on el públic està
Les darreres dades de l’Estudi General de Mitjans (EGM) ens indiquen que actualment més del 60% de la població fa servir diàriament internet i que molts d’ells es mantenen connectats directament des dels seus dispositius mòbils a les xarxes socials, ja que un 91% dels internautes tenen un perfil a les xarxes socials.
Facebook,Twitter, Instagram, Pinterest o gestors múltiples com Hootsuite, ens permeten estar connectats a les xarxes socials des d'un dispositiu mòbil.

2. Comunicació directa
A través de les xarxes socials hi ha opció de preguntar, interactuar i conèixer l’opinió del públic, soci, voluntari,... d’aquesta manera es crea un vincle i un tracte de proximitat que permet una comunicació molt més directa i fins i tot personalitzada.
Twitter i Facebook són un clar exemple d'aquesta comunicació directa on els usuaris poden comentar les publicacions, compartir-les i interactuar-hi.

3. Immediatesa
És molt fàcil crear i compartir un contingut per a les xarxes socials: un esdeveniment, una piulada, enllaçar una notícia, un vídeo o una imatge. Si la informació és atractiva i original s’aconseguirà crear interès i visites. Però s’ha de tenir en compte que cada xarxa social té una audiència i una forma específica de difondre la informació, per tant s’ha d’adaptar la informació a cada canal.
Per posar un exemple, Facebook i Twitter són xarxes horitzontals, on tot tipus de contingut hi és benvingut. Instagram i Pinterest, són xarxes més verticals, ja que el contingut gràfic és el més important.

4. Viralitat
Els seguidors i amics de les xarxes socials són els millors difusors i publicistes de la informació de les entitats. Poden difondre ràpidament una informació amb un sol clic i arribar a centenars de persones en un moment. La informació però, ha de ser atractiva i de fàcil difusió.
Mitjançant les opcions de compartir, retuitejar o de categoritzar contingut podem fer arribar molt més enllà els nostres continguts.

5. Nou públic
Precisament la viralitat, la facilitat per enviar missatges i la immediatesa fa que les xarxes socials siguin una plataforma molt útil per arribar a nous públics, als que, d’una altra manera no s’aconseguiria arribar.
Per exemple les etiquetes de Twitter ens ajuden a fer arribar molt més lluny el nostre missatge, ja que realitzant cerques per etiquetes altres usuaris poden llegir el vostre missatge.

6. Millor posicionament
La web i el blog són el primer contacte de les entitats i associacions amb el món 2.0. El següent pas és aconseguir un bon posicionament que permeti una major visibilitat. Les xarxes socials poden millorar aquest posicionament.
Però cal pensar bé en quines cal ser-hi present i en quines no cal. No és aconsellable tenir un perfil a totes elles i no penjar-hi contingut. Només és aconsellable ser present en les que veiem que hi podem penjar el contingut adequat amb la nostra entitat. És molt important ser conscients de que estar presents a les xarxes socials implica una actualització i cura constant del perfil per tal de que resulti atractiu, interessant i útil.

7. Anàlisi detallada i precisa
Les xarxes socials permeten analitzar els comportaments i les interaccions dels seguidors de manera que s’obté informació molt valuosa sobre el públic, socis potencials, voluntaris. Aquest permet adaptar els missatges, la comunicació i fins i tot l’oferta.
Quora, és una xarxa social on podem analitzar el comportament dels seguidors. Mitjançant preguntes i etiquetes, usuaris d'arreu del món us poden respondre i així avaluar els seus comportaments.

8. Contactes i propostes
Es poden fer nous contactes i crear col·laboracions per a projectes buscant persones amb inquietuds i perfils semblants ja que les xarxes socials permeten agrupar les persones per aficions i gustos.
A Twitter, Facebook i Google + podrem detectar i contactar amb entitats d'arreu del món amb inquietuds similars a la nostra.

9. A l’abast de totes les butxaques
El cost d’accedir a les xarxes socials és molt baix i permet fer campanyes de comunicació i difondre missatges a un cost mínim. Les entitats petites i mitjanes tenen la possibilitat de dur a terme campanyes amb un alt grau d’incidència.
Per exemple mitjançant Facebook on es poden crear esdeveniments i difondre'ls a altres xarxes socials.

10. Si ells ho utilitzen...
La majoria de les grans entitats i associacions ja ho estan utilitzant.
Però sobre tot cal tenir sentit comú, ja que les xarxes socials poden ser molt bones aliades sempre i quant se’n faci un bon ús. S’han de cuidar els seguidors, mantenir el perfil actualitzat i actiu i dedicar-hi una mica de temps per tal de treure’n profit.


Autor: Federació d'Ateneus de Catalunya i Ravalnet
Entitat redactora: Federació Ateneus de Catalunya


Més informació: http://www.xarxanet.org/comunitari/noticies/10-motius-estar-les-xarxes-socials

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada