divendres, 26 de febrer del 2010

1.3. DEMANDA D'OCUPACIÓ

Com ja hem dit anteriorment, un cop feta la inscripció se us donarà un full, és la vostra “targeta demanda” (DARDO), a on consten les vostres dades personals i la data de renovació de la demanda. En aquest moment la vostra demanda està en situació administrativa “d’alta”.
Podeu trobar-vos en tres situacions diferents:

D’alta: és dóna, com ja hem vist, quan un demandant està inscrit tant per
buscar feina com per participar en els diferents serveis que s’ofereixen.

En suspensió:
- Quan esteu realitzant un curs de Formació Ocupacional: en aquest casos la vostra demanda passa, “d’ofici”, a situació de “demanda en suspensió per assistència a cursos de formació ocupacional”. És molt important que així que acabeu el curs o bé en el moment que el deixeu voluntàriament aneu a l’Oficina de Treball a tornar a canviar la situació de la vostra demanda a “situació d’alta” i aprofiteu, si és el cas, per renovar les vostres dades.

- Quan esteu de baixa per Incapacitat Temporal (IT): Heu de presentar el parte de baixa per IT obligatòriament si cobreu una prestació per tal de fer passar la vostra demanda a la situació de “demanda en suspensió per Incapacitat Temporal”. En aquesta situació la vostra demanda no “intermedia”, és a dir no és té en compte per les ofertes de treball donat que no podeu treballar.
Quan el metge us doni l’alta l’heu de portar a l’Oficina de Treball per tal de tornar a canviar la situació de la vostra demanda a “situació d’alta”.
Aquest tràmit el pot fer una altra persona però l’heu d’autoritzar, és a dir heu de signar un escrit a on consten les vostres dades i les de la persona que autoritzeu pel fe el tràmit i s’ha de portar la fotocòpia de les dues persones: del qui autoritza i el autoritzat.

Hi ha altres situacions en que la demanda pot estar en suspensió

De baixa:
- Quan esteu treballant: quan una empresa us dóna d’alta a la Seguretat Social, encara que sigui per un dia o unes hores, la vostra demanda passa a “situació de baixa”. Quan finalitzi la vostra relació laboral heu de tornar a l’oficina per tal de tornar a canviar la situació de la vostra demanda a “situació d’alta”.
- Quan no renoveu la vostra demanda d’ocupació: En aquest casos també la demanda passa a situació de “baixa per no renovació de la demanda”. Si voleu tornar a tenir la demanda en situació d’alta heu d’anar a l’Oficina de Treball. Compte! En el cas que estigueu cobrant una prestació podeu ser sancionats amb la pèrdua d’un mes de la vostra prestació,si no podeu justificar “l’oblit”. L’INEM us enviarà una carta certificada amb la proposta de sanció i tindreu la possibilitat de fer al·legacions.

Hi ha altres situacions en que la demanda pot estar de baixa.

Podeu fer algun canvi de situació administrativa on-line des de la pàgina web del SOC: http://www.oficinadetreball.cat/

De baixa a alta

Requereix que:
La vostra demanda s’hagi actualitzat en els últims 18 mesos
Que les vostres dades estiguin completes per poder optar a ofertes


De suspensió a alta

Aquesta opció està permesa si la causa de la suspensió és alguna de les següents:
obligacions familiars
incapacitat temporal
maternitat, adopció o acollida
embaràs de risc
tribunal mèdic pendent
presó preventiva (sense intermediació)

De suspensió a alta
Com a causa admissible, només es considera la baixa voluntària, i només en cas de no percebre prestacions.

De suspensió a baixa
Aquesta opció està permesa si no es reben prestacions i la causa del pas a baixa ve donada per:
obligacions familiars
incapacitat temporal
maternitat, adopció o acollida
embaràs de risc
tribunal mèdic pendent
presó preventiva (sense intermediació)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada